vineri, 21 martie 2014

deja, Poveste

postEveniment

Ieri, 20 martie 2014, în miezul primei zi oficiale de primăvară, Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu devenit arhiplină de cei care iubesc poveștile, tradițiile și pe cei care le poartă în rostire și scris, pe povestitori…
Lansarea primului volum al antologiei ”Spune-mi o poveste despre satul tău!” s-a dovedit a fi un bun prilej nu doar pentru prezentarea celor 47 de copii povestași din ținutul Sibiului, ci și pentru întâlnirea celor 6 comunități sibiene în care s-a desfășurat programul Bibliotecii ASTRA în cele două ediții ale Zilelor Culturale ale Județului Sibiu: Loamneș-Alămor, Gura Rîului, Turnu Roșu, Sadu, Micăsasa și Păuca.
Ucenicii Ordinului Povestașilor au fost însoțiți de reprezentanții autorităților publice locale, de primari și viceprimari, profesori, părinți, bunici, frați și, bine-nțeles de bibliotecarii locali.
Ceremonia s-a bucurat de prezența dlui Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu, a dlui Marcel Constantin Luca, vicepreședinte, precum și a altor consilieri județeni.
Evenimentul a fost deschis de dl Silviu Borș, directorul Bibliotecii ASTRA Sibiu care a prezentat procesul de editare a cărții, un produs 100% al serviciilor din această instituție, dar și rolul bibliotecii județene în dezvoltarea programelor de promovare culturală a zonelor tradiționale ale județului Sibiu prin rețeaua de biblioteci locale, tot mai active și mai prezente în viața comunităților.
Programul a fost continuat de dna Florinela Anca Vasilescu, coordonatorul proiectului care a prezentat într-o formulă de poveste pe cei 47. Și, pentru că biblio-atelierul care a generat această carte nu a fost doar de scriere creativă, ci și de arta povestirii, cei mici s-au întrecut în felul în care se poate rosti o poveste. Unii au adus veselie și hohote de râs, alții au adus emoții, până la lacrimi, alții au transformat scena într-un spațiu magic. Și, este doar începutul!
Toți povestașii au primit câte-o trăistuță cu cărți de soi editorial bun și ciupilica de povestaș-ucenic, un prim însemn de identitate ca membru al Ordinului Povestașilor, grup informal de studiu și joc cu cuvintele propus și administrat de Departamentul Metodic. Comunicare. Programe al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. Desigur, ciupilica de povestaș avea un ciucur, semn că ucenicii au rostit în public o primă poveste. La 5 ciucuri, ucenicii vor primi un clopoțel, iar la 5 clopoței, statutul de calfă și, tot așa… povestea merge mai departe, luând forme inedite care în esență reprezintă formule de educație non-formală.
Ioan Părean, invitatul special al spectacolului, a arătat celor mici ce înseamnă un povestitor cu har și sârg.

Evenimentul s-a încheiat în rostirea unei povești de către Florinela Anca Vasilescu, bibliotecar-povestaș care a readus în prim-plan frumusețea acestei profesii, aducătoare de șanse tuturor celor care cred în cunoaștere și cultură.

Așadar, e bine să știi că există povești și, chiar tu, personaj de poveste!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu